Truskawkowe ciasto odwracane |
Ustaw temperaturę w piekarniku na 180*C/ 355*F.
Receptura:
500 g truskawek (świeże lub mrożone)
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki miękkiego masła
Truskawki oczyść jeśli są świeże, lub rozmroź - jeśli mrożone, pokrój na części i i wrzuć na patelnię. Wlej 3 łyżki wody, wsyp cukier i przesmaż aż sok wyraźnie zgęstnieje. Truskawki odstaw na bok, by nieco przestygły. Masło rozsmaruj grubą warstwą na dnie formy do pieczenia i brzegach (moja forma ma 21 cm średnicy). Przygotuj teraz ciasto.
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Wymieszaj ze sobą suche składniki w dużej misce.
50 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki mleka
Utrzyj masło z cukrem na puszysty krem. Następnie - nadal ucierając - dodaj jajko i pozostałe składniki. Wlej masę do suchych składników i zmiksuj na jednolite gładkie i niezbyt gęste ciasto. Karmelizowane truskawki wyłóż na spód formy wysmarowanej masłem, a później ciasto na owoce, wyrównaj i wstaw do gorącego piekarnika na 35 minut.
Przyjemnego podwieczorku :)
Truskawkowe ciasto odwracane |
normalnie co za zbieg okoliczności:) ja też robiłam w weekend :)
OdpowiedzUsuńidentyczne? Looknę zaraz :) A tymczasem pozdrawiam
Usuńnie identyczne, trochę inne dodatki do truskwek, ale jeszcze nie publikowałam :)
UsuńSmakowite jak nie wiem!:-) Uwielbiam truskawy w każdej postaci!!!!!
OdpowiedzUsuńCiasto, pomimo "niezwykłego" wyglądu, smakuje niesamowicie :) Już planuję zrobić je w każdej możliwej wersji smakowej :) Pozdrawiam
UsuńZ takim ciachem do lata piechotą będę szła, tra ta ta:-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis Agnieszko:-)
Ach, latem to się dopiero będzie działo w kuchni :) Dziękuję i pozdrawiam
UsuńZatkało mnie od tych widoków, biję się teraz po piersiach, że dopiero dziś tu trafiłam. Słodko, bosko, nastrojowo. Już widzę, że szybko stąd nie wyjdę...
OdpowiedzUsuń