piątek, 12 sierpnia 2016

Placki z ricotty delikatnie cytrynowe i pieczone brzoskwinie z miodem


























Poranki budzą się ciężkimi ołowianymi chmurami tuż nad naszymi oknami. Chłodny wiatr przegania nieliczne już promienie słońca, zatrzymujące się wszędzie tylko na chwilę i znikające nim skóra poczuje przyjemne ciepło. Lato, którego jest coraz mniej z każdym dniem, w tym roku zapowiada się wyjątkowo krótkie i nie mogę pozbyć się wrażenia, że ustąpi miejsca jesieni zanim kalendarz to obwieści. W domu też zrobiło się znacznie chłodniej i ciemniej. Na oparciu krzesła wyczekująco zwisa wełniany kardigan, który wyjęłam wczoraj z szafy, gdy zmarznięci wróciliśmy z kina. Optymistycznie wybrałam się w letniej sukience, klimatyzowana sala, chłodny wieczór, a po powrocie gorąca herbata, ciepły sweter i wełniane skarpety. Tak, to już jesień, choć niepozornie jeszcze, to jednak coraz pewniej próbuje się rozgościć. Z przyjemnością więc przesiaduję w kuchni przy ciepłym piekarniku, przy ciepłym kubku kawy. Piekę brzoskwinie z miodem. Soczyste, słodkie i słoneczne owoce, a do nich placki z ricottą. Śniadanie? Podwieczorek? Czy jedno i drugie?













































































































































































































































Receptura:
około 20 placków

250 g świeżej Ricotty
1 kubek mleka
3 łyżki cukru pudru
4 jajka - oddzielnie białka i żółtka
1 i 1/4 kubka mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
75 g masła - rozpuszczonego
skórka starta z 1 cytryny
olej do smażenia (lub masło)

3 brzoskwinie
ulubiony lokalny miód

do każdej porcji 1 łyżka jogurtu naturalnego słodzonego miodem
i kilka listków świeżej mięty - posiekane

Na samym początku przygotuj wszystkie składniki, mam na myśli nie tylko odmierzenie odpowiednich ilości produktów ale również przygotowanie ich zanim zostaną zmieszane. Należy więc ubić białka na sztywno, zmiksować żółtka z cukrem pudrem, rozpuścić i wystudzić masło, zetrzeć skórkę z umytej i wyparzonej (najlepiej ekologicznej) cytryny.
Teraz kolejno przełóż do miski ricottę, mleko i żółtka z cukrem - zmiksuj na średnich obrotach. Następnie dodaj masło i wymieszaj. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i solą i dodaj do masy serowej. Również skórkę cytrynową zetrzyj i dokładnie wszystko wymieszaj, a na sam koniec przełóż do masy ubite na sztywno białka. Dobrze wszystko połącz za pomocą dużej łyżki.

Usmaż placki na rumiano z obu stron.

Do placków przygotuj półplasterki brzoskwiń polane miodem i podpieczone w piekarniku przez 10 minut w 180*C / 355*F.  Ja brzoskwinie wstawiłam tuż przedtem zanim zaczęłam smażyć placki z ricotty. Wyszło idealnie.
Całość podawaj z jogurtem i świeżymi listkami mięty.

Miłego dnia.
Agnieszka

1 komentarz:

  1. Ja zdecydowanie zjadłabym na śniadanie;)
    Już jest ten czas, kiedy wstając rano jest mi zimno i nie mam ochoty wychodzić z łóżka, mając tę świadomość, że za chwilę będę się trzęsła, jak galaretka;) Idzie jesień, wielkimi krokami;)

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)